viernes, 8 de mayo de 2015

Carta oberta a la Sra Roser Vallès i Navarro, directora general d'Ordenació i Regulació Sanitàries, Departament de Salut, Generitat de Catalunya

Carta oberta a la Sra  Roser Vallès i Navarro, directora general d'Ordenació i Regulació Sanitàries, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya

Benvolguda Sra Roser Vallès, 

Vist el seu video,  "Entén-les, compren-les" 

, ens preguntem si no tindria més sentit que vostè i el Departament de Salut ens entenguessin i ens donessin accés als nostres metges especialistes.

I que vostès, a través del ICAMS deixessin de llevar la IP als malalts de SSC que estan massa malalts per treballar.

Això seria entendre i comprendre.

És cínic i pervers fer aquest video quan vostè va dir, a TV3, que el problema "no són la manca de Unitats SSC sinó la percepció que tenen els malalts de les Unitats".

Els malalts de SSC (i els metges de capçalera) continuen preguntant-nos cada dia que a on han d'acudir per atenció mèdica per les SSC.

Com vostè bé sap, la majoria dels malalts de SSC a Catalunya, ara, des de la RAT, no tenen accés a un metge.
Sabem que els que es van queixar a vostè estan en una llista "especial" que s'ha donat a l'Hospital Clinic i se'ls està donant hora en aquesta Unitat. La resta segueixen sense atenció mèdica.

Però amb tals maniobres no s'arregla el gran problema de la falta d'atenció sanitària als malalts de SSC a Catalunya.

I els 250.000 malalts de SSC a Catalunya és solament la punta de l'iceberg.

Segons l'OMS, aquestes malalties estan augmentant de forma alarmant a causa de l'augment de tòxics en el medi ambient i per la mutació i proliferació de virus (no sé si sap vostè que els virus, sobretot el EBV, CMV i HHV6, estan implicats en aquestes malalties).

Aquesta mutació dels virus, diu l'OMS, igual que la deterioració del sistema immune en els éssers humans és a causa de l'augment de la temperatura ambiental. (Si necessita bibliografia o més informació científica, esta disponible).

Sens dubte, aquestes malalties i la seva atenció és un gran repte. És un repte que tenim des de fa 3 dècades.
Com enfrontar-se a aquest repte?

No crec que un comitè de 7 metges puguin resoldre aquesta situació. Alguns dels integrants del Comitè d'Experts porten anys atenent aquestes malalties però no crec que tinguin el pla per desenvolupar les polítiques sanitàries i socials necessàries. Es necessita molt més que 7 metges.

Alguns portem implicats en les polítiques sobre els SSC a Catalunya i en altres països des de fa unes dècades. Això i el que veiem ara a Catalunya ens fa pensar que el que vostès, en el Departament de Salut estan fent és intentar que aquestes malalties desapareguin per art de màgia.

Si els malalts no poden veure a un especialista que els pugui diagnosticar correctament, si no tenen atenció mèdica i seguiment, si als que estan massa malalts per treballar se'ls retira la IP, semblarà com si aquestes malalties no existissin.

Però existeixen i existim. Perquè encara que l'esperança de vida dels malalts de SSC és 25 anys menys que la de la resta de la població, triguem a morir-nos. Estem morts en vida, però seguim respirant.

Però els que més sofreixen tot això són els nens que ara estan emmalaltint i se si vostès segueixen amb la seva política de no atendre aquestes malalties, es passaran la seva vida al llit.

Una malalta de SSC ens va escriure ahir i ens va preguntar que "per què el Departament de Salut no mataven als malalts de SSC directament, en comptes de donar voltes". Bona pregunta.

Fins ara, vostès i els governs anteriors han pogut maltractar i desatendre als malalts de SSC perquè la societat no coneixien la nostra situació. Però això està canviant ràpidament.

Les reaccions que estem rebent avui sobre el seu video mostren que la gent tenen consciència i veuen el seu cinisme i la seva crueltat.

Vostès poden intentar deixar-nos sense res: sense atenció mèdica i sense cap ajuda, però si vostè sap una mica de la història, sabrà que arriba un punt que els malalts i discapacitats actuen. I aquest dia està ja més a prop.

El llançament del video (que feia temps que estava fet) a 24 hores del començament de la campanya electoral, pot tenir certes conseqüències. Però deixem aquest tema als experts en qüestions jurídiques i electorals.

El futur de Catalunya, com el de qualsevol país, depèn de com es tracti als vulnerables. O el futur de Catalunya es fa incloent i atenent correctament als malalts de SSC, o no serà.

Sap vostè que hi ha un govern que ha demanat perdó als malalts de SSC per no haver-los atès correctament ni a temps? Sí, el govern de Noruega.
Aquí anem en la direcció contrària com cualsevol república bananera.

La situació dels malalts de SSC a Catalunya és urgent i alarmant.

Diria que el futur els jutjarà a vostès. Però crec que això passarà aviat.

Sincerament,

Clara Valverde Gefaell
Presidenta
Lliga SFC/SSC

P.D. És preocupant la seva falta de coneixements sobre els SSC.
 El Dia Internacional de la Fibromialgia i la Encefalomielitis Miálgica/Síndrome de Fatiga Crònica, és, al segle XXI, el Dia Internacional de les Síndromes de Sensibilització Central (SSC), que inclouen la malaltia de més alta prevalença d'aquestes: les Sensibilitats Químiques Múltiples (SQM). Pero potser que vostè encara no la coneixi, malaltia que té criteris des de 1990 i que va ser reconeguda a Espanya l'any passat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario